Alternative pedagogice - metoda Montessori

2008-12-07

 

Marţi, 4 Decembrie 2007¬†¬†

Clujul a gazduit, la sfirsitul saptaminii trecute, o intilnire la care au participat pedagogi - reprezentanti ai metodei de predare Montessori, din Romania si Ungaria, dar si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Cluj si ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Intilnirea, organizata de scoala Montessori din Cluj (scoala sprijinita de Biserica Reformata) si Asociatia Alternative Pedagogice din Drobeta Turnu Severin, a tinut sa marcheze implinirea a 100 de ani de cind copii din toata lumea sint educati conform acestei metode. Cu aceasta ocazie, unul din pionierii aplicarii metodelor pedagogice alternative in Romania, conf. univ dr. Marcel Capraru, ne-a acordat un scurt interviu.

Rep.: In primul rind, explicati-ne putin ce implica metoda de predare Montessori.

Marcel Capraru: Aceasta alternativa pedagogica a aparut in 1907, la Roma, infiintata de dr. Maria Montessori, prima femeie medic din Italia. Scoala Montessori este o pedagogie a libertatii, copiii invata prin ei insisi, intr-un mediu special pregatit. Asa cum copiii invata sa vorbeasca fara sa le tina cineva lectii, la fel pot invata cultura, obiceiuri, comportament, scrisul, cititul, matematica, stiintele, intr-un mod individual si in ritm propriu. Mediul Montessori contine "materiale pentru dezvoltare" special proiectate, care invita copiii sa se angajeze in activitati de invatare pe care le aleg in mod liber. Sub indrumarea unui cadru didactic special instruit, copiii dintr-o clasa Montessori invata prin descoperire cu ajutorul materialelor, dezvoltindu-si capacitatea de concentrare, motivatia, auto-disciplina si controlul de sine, precum si o dragoste pentru invatare care dureaza toata viata. Nu exista banci, catedra, catalog, copiii sint liberi sa-si aleaga singuri activitatile si locul de desfasurare al acestora. Copiii care urmeaza metoda Montessori dobindesc si abilitati sociale si de comunicare deosebite, deoarece clasele nu sint constituite dupa criterii rigide de virsta, ci e vorba de grupe care cuprind copii intre trei si sase ani, intre sase si noua ani, intre noua si 12 ani.

Rep.: Prin urmare, considerati dumneavoastra, pedagogia Montessori prezinta numeroase avantaje.

M. C.: Intr-adevar. Prin aplicarea acestei metode este respectata personalitatea si independenta copilului, sint respectate legile naturale de dezvoltare a spiritului uman. Pedagogia Montessori asigura dezvoltarea completa a copilului: intelectuala, fizica, emotionala si spirituala, si creeaza cetateni responsabili si implicati.

Rep.: Dupa parerea dumneavoastra, exista "parti" ale acestei pedagogii care ar putea fi preluate si aplicate in scolile de stat din Romania?

M. C.: Prin modul ei actual de organizare, scoala romaneasca nu respecta libertatea, independenta, personalitatea si drepturile copilului, ceea ce duce la indisciplina, abandon scolar, stres, violenta. Desi metoda Montessori, ca intreg, nu ar putea fi integrata, deocamdata, in structura organizatorica a scolilor de stat, ar putea fi folosite materialele didactice Montessori, materiale care transmit copiilor informatiile necesare intr-un mod placut, copiii avind posibilitatea sa lucreze individual, in ritm propriu, nu sub presiunea profesorului. Eu sint convins, de exemplu, ca o asemenea metoda pedagogica ar avea mare succes la copiii de etnie rroma, o categorie de elevi pe care pedagogia traditionala nu prea reuseste sa-i motiveze si sa-i tina in scoli. Pedagogia Montessori are succes in intreaga lume, exista aproximativ 8.000 de stfel de scoli pe toate continentele. In Romania exista grupe de gradinita Montessori la Drobeta Turnu Severin, Timisoara, Bucuresti si Miercurea Ciuc (in lb. maghiara) si o scoala elementara la Cluj-Napoca. Cei care doresc sa obtina mai multe informatii despre aceasta metoda pot accesa site-urile http://apa.cudts.ro sau http://montessori-apa.ro.

Ziarul Faclia - Maria GATEA


Arhiva articole:

2013-05-23 - Metoda Montessori
2013-03-07 - NOUTATI
2009-03-05 - Maria Montessori
2009-03-05 - Principii Montessori
2009-01-20 - Citat - Maria Montessori
2008-12-08 - despre Turnul roz
2008-12-07 - Alternative pedagogice - metoda Montessori
2008-11-30 - Copilul, fiinta divina, dar neÓnteleasa - Maria Montessori
2008-11-25 - Descoperirea Copilului - Maria Montessori
2008-11-24 - Copilul - Definitie by Maria Montessori